متیل الکل ( متانول ) چیست؟

  1. خانه
  2. وبلاگ
  3. متیل الکل ( متانول ) چیست؟

متانول یا متیل الکل

متانول یا متیل الکل یا الکل متیلیک یا الکل چوب به انگلیسی Methanol ازساده‌ ترین نوع الکل ها است با فرمول شیمیایی CH۳OH. متانول از فعالیت بی‌هوازی گونه‌های زیادی از باکتریها تولید می‌شود و در نتیجه مقدار اندکی از بخار متانول وارد جو می‌شود و پس از چندین روز به‌وسیله اکسیژن و با کمک نور خورشید اکسید شده به آب و دی اکسید کربن تبدیل می‌گردد.

البته در فرایند سوختن متانول هم از نظر مواد بدست آمده چنین اتفاقی رخ می‌دهد ولی بسیار سریعتر. در ضمن شعله سوختن متانول بی‌رنگ است و باید مراقب باشیم تا با شعله آن دچار سوختگی نشویم.

۲CH۳OH + ۳ O۲ → ۲ CO۲ + ۴ H۲O

تاریخچه تولید متیل الکل

در سال ۱۹۲۳ شیمیدان آلمانی ، “ماتیاس” پیر، متانول را از گاز سنتز (مخلوطی از CO و H۲ که از کک بدست می‌آید) تولید کرد. در این فرایند، از کرومات روی به عنوان کاتالیزور استفاده می‌شد و واکنش در شرایط سختی مانند فشار ۱۰۰۰-۳۰۰ اتمسفر و دمای حدود ۴۰۰ درجه سانتی‌گراد انجام می‌گرفت. در شیوه مدرن تولید متیل الکل ، از کاتالیزورهایی استفاده می‌شود که در فشارهای پائین عمل می‌کنند و کارایی موثرتری دارند. امروزه گاز سنتز مورد نظر برای تولید متانول مانند گذشته از زغال بدست نمی‌آید، بلکه از واکنش متان موجود در گازهای طبیعی تحت فشار ملایم ۱۰-۲۰ اتمسفر و دمای ۸۵۰ درجه سانتی‌گراد با بخار آب و در مجاورت کاتالیزور نیکل تولید می‌شود. CO و H۲ تولید شده، تحت تاثیر کاتالیزوری که مخلوطی از مس و اکسید روی و آلومینیوم است، واکنش داده و متیل الکل ایجاد می‌کنند. این کاتالیزور اولین بار درسال ۱۹۶۶ توسط ICI استفاده شد. این واکنش در فشار ۵۰-۱۰۰ اتمسفر و دمای ۲۵۰ درجه سانتی‌گراد صورت می‌گیرد.

روش دیگر تولید متانول، واکنش دی‌اکسیدکربن با هیدروژن اضافی است که تولید متانول و آب می‌کند.

متیل الکل چیست؟

خصوصیات متیل الکل

فرمول مولکولی : CH4O

جرم مولی : ۳۲٫۰۴ g mol−۱

شکل ظاهری : Colorless liquid

چگالی : ۰٫۷۹۱۸ g cm−۳

دمای ذوب : −۹۸ تا −۹۷ درجه سلسیوس (−۱۴۴ تا −۱۴۳ درجه فارنهایت; ۱۷۵ تا ۱۷۶ کلوین)

دمای جوش : ‎۶۵ °C, 338 K, 149 °F

log P : -0.69

فشار بخار : ۱۳٫۰۲ kPa (at 20 °C)

گرانروی : ۵٫۹×۱۰−۴ Pa s (at 20 °C)

لحظهٔ دوقطبی : ۱٫۶۹ D

کاربرد اتانول یا متیل الکل

  • به‌عنوان ضد یخ، حلال و سوخت بکار برده می‌شود.
  • از متانول برای تقلیب اتانول نیز استفاده می‌شود، این عمل به منظور غیر قابل شرب نمودن اتانولی که برای مصارف صنعتی تولید می‌شود انجام می‌پذیرد (در کشورهای اسلامی به جهت مسائل شرعی و در کشورهای دیگر به جهت معافیت از مالیات فروش مواد مست‌کننده) بدین منظور از مواد دیگری چون پریدین و تربانتین نیز استفاده می‌شود.
  • متیل الکل به صورت محدود به عنوان سوخت در موتورهایی با سیستم احتراق داخلی استفاده می‌شود. متانول تولید شده از چوب و سایر ترکیبات آلی را متانول آلی یا بیو الکل می‌نامند که یک منبع تجدید شدنی برای سوخت است و می‌تواند جایگزین مشتقات نفت خام شود. با این همه، از بیو الکل ۱۰۰ درصد نمی‌توان در ماشینهای دیزلی بدون ایجاد تغییر در موتور ماشین استفاده کرد. متانول به عنوان حلال، ضدیخ و در تهیه سایر ترکیبات شیمیایی استفاده می‌شود.
  • ۴۰ درصد از متانول تولیدی برای تهیه فرمالدئید استفاده می‌شود که آن هم در تهیه پلاستیک، تخته سه لایی، رنگ و مواد منفجره استفاده می‌شود.
  • برای تغییر ماهیت اتانول صنعتی و جلوگیری از کاربرد آن به عنوان نوشیدنی، مقداری متانول به آن اضافه می‌کنند. دی متیل اتر از مشتقات متانول است که به جای CFCها در افشانه‌های آتروسل به عنوان پیشرانه استفاده می‌شود.

خطرات متانول یا متیل الکل

  • متانول اثرات مخربی بر روی بینائی داشته و از راه پوست جذب می‌شود .
  • فوق العاده آتشگیر بوده اما در دمای محیط آتشگیر نمی‌شود . بین متانول و فلزاتی از قبیل پتاسیم ، منیزیم ، اکسیدکننده هایی مثل پرکلرات باریم،برومین کلرین، پراکسید هیدروژن و سدیم در صورت وجود حرارت خاصیت انفجاری ایجاد می کند متانول با کلروفرم، دی اتیل روی ، کلریدسیانوریک و نیتریک اسید شدیداً واکنش می دهد . در صورت تجزیه حرارتی متانول به دی اکسیدکربن (CO2,CO) و فرمالدئید تولید می شود.

نکات ایمنی در استفاده از متیل الکل

متانول ماده‌ای سمی است و نوشیدن آن موجب نابینایی و حتی مرگ می‌شود. هنگام استفاده از متانول باید از ماسک و دستکش استفاده کرد چون از طریق تنفس و پوست و آشامیدن نیز می‌تواند جذب شود.

بهار تجهیز فعال در زمینه فروش محصولات شیمیایی آزمایشگاهی ، آماده ارائه خدمات در حوزه فروش متانول با کیفیت تضمینی و قیمت مناسب به مشتریان می باشد.این محصول ساخت شرکت مرک آلمان می باشد. شما می توانید برای اطلاعات بیشتر در مورد قیمت و نحوه خرید به قسمت تماس با ما مراجعه و از طریق فرم یا شماره های تلفن با ما تماس بگیرید.همچنین میتوانید از فرم ثبت سفارش استفاده کنید و محصول در خواستی خود را به صورت آنلاین سفارش دهید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Fill out this field
Fill out this field
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

جدیدترین مطالب

تماس باما

واتساپ

09331656007

phone

تلفن تماس

021-33464597

021-33943212

ارتباط از طریق واتساپ

ارتباط از طریق واتساپ